η εφηβεια και τι αλλαζει..

Ιωάννα Καββαδία - Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδική Αναλύτρια

Μια από τις βασικότερες φάσεις της ανάπτυξης του ατόμου, τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχοκοινωνικό. Αλλάζουν πολλά...

Σε σωματικό επίπεδο μέσα από μια πλημμυρίδα ορμονών που ορίζει ο εγκέφαλος ενεργοποιείται μια σειρά από αλλαγές. Το άτομο αισθάνεται περίεργα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναφέρει πως αισθάνεται και ντροπή. Οι αλλαγές δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχολογικές και για την ακρίβεια ψυχοκοινωνικές.

Πρώτη και βασικότερη αλλαγή που παρατηρείται είναι η τάση του εφήβου για απομόνωση. Ένα ακόμα βασικό «σύμπτωμα» είναι πως οι «σημαντικοί» άλλοι στη ζωή του δεν είναι πια οι γονείς αλλά οι φίλοι και οι συμμαθητές. Οι γονείς μπαίνουν αυτόματα σε μια θέση αμφισβήτησης καθώς για τον έφηβο αντιπροσωπεύουν κάτι παλιό το οποίο πρέπει να ανατρέψει. Αυτή η ανατροπή είναι μια σημαντικότατη αναπτυξιακή φάση μέσα στην εφηβεία καθώς μέσα από την ανατροπή θα διαμορφώσει μια σταθερή βάση και θα κατανοήσει ότι στην κοινωνία δεν είναι όλα εύκολα αλλά είναι αναγκαία η προσπάθεια και η διεκδίκηση.

Τα τελευταία χρόνια παρόλα αυτά η οικογένεια και το σχολείο, εξαιτίας δύσκολων οικονομικών συγκυριών, δεν αποτελούν πάντα αυτή τη σταθερή βάση και υπερ-δομή που αποζητά ο έφηβος. Αρχίζει να γίνεται σαφές πως αυτοί οι δύο θεσμοί παρουσιάζουν μια κόπωση τέτοια που κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της απουσίας.

Αυτή η απουσία είναι καλό θα είναι να αναπληρωθεί από άλλες δομές, μέσα στις οποίες ο έφηβος περνά αρκετές ώρες, όπως αυτή του φροντιστηρίου. Το φροντιστήριο μπορεί να γίνει μια υπέρ-δομή που θα παρέχει αυτή την ασφάλεια της σταθερότητας, αλλά παράλληλα θα μπορεί να είναι και ένας κοινωνικός χώρος, όπου ο έφηβος θα μπορεί να αισθάνεται το «ανήκειν». Είναι σημαντική η έννοια του κοινωνικού χώρου, καθώς η ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της κοινωνικής ταυτότητας είναι ένα στοίχημα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή φάση. Ένας χώρος που συντροφεύει και στηρίζει τον έφηβο από τις μικρές τάξεις του γυμνασίου μέχρι και το λύκειο και κυρίως στην δύσκολη και αγχωτική διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων.

Comments are closed.